Fakta

Fakta om Ljustorp!

Basfakta

Västernorrland län
Medelpads landskap
Timrå kommun
Ca 500 km2
Drygt 950 invånare = 1,9 inv/km2
Medelålder: 44 år
Ca 400 hushåll
150 registrerade företag
Drygt 20 aktiva föreningar
39 byar

Kommunikationer
3,5 mil till Sundsvall /tåg 25 minuter med bil
4 mil till Härnösand 40 min med bil
2 mil till Timrå /tåg 20 min med bil
2,5 mil till Birsta
1,5 mil till flygplats
40 mil till Stockholm 1 tim med flyg, 3 tim med snabbtåg
Busskommunkation via Din Tur

Bredband via mobil och fiber. Eventuellt kan det fortfarande gå att få via ADSL om telefonjack finns kvar där just du bor.

Utbildningsmöjligheter
Skola med ca 50 barn från förskoleklass till årskurs 5
Förskola som rymmer ALLA barn
Högstadier finns i Söråker/Sörberge
Gymnasieskolor i Timrå/ Sundsvall
Komvux finns närmast i Timrå
Universitet i Härnösand och Sundsvall.

Näringsliv
Ljustorp har cirka 150 registrerade företag. Traditionellt är bygden framförallt en jordbruksbygd och har fortfarande aktiva och lönsamma jordbrukare. Vi har tre mjölkbönder och massor av köttproducenter, en ekologiskt grönsksodling, en tomatodlare och ett gårdsmejeri då det finns bra möjligheter för lokala matvaror.

Här finns också gott om andra småföretagare. Här finns allt från hantverksföretag, byggföretag, serviceföretag och industriföretag. Vi tillhör Timrå kommun som har Västernorrlands läns bästa företagsklimat.

Allmän service
I centrala Ljustorp finns Ljustorps Handel med hemkörning av matvaror samt en Infopoint för besökare. Här finns också Ljustorpsmacken med självbetjäning.

Vårdcentral, sköterska, tandläkare finns i Söråker ca 1,5 mil bort. Närmaste sjukhus finns i Sundsvall. Postservice och bank finns i Sörberge 1,5 mil bort.

I genom byn finns två uppsättningar med optisk fiber dragen som går att ansluta sig till via Servanet och Fiberföralla. Din tur har tre busslinjer som trafikerar området sparsamt.

I centrum finns Bygdegården som erbjuder möteslokaler, konferenslokaler, bokningsbart tillagningskök. På nedre botten finns Bygdetorget som innehåller bibliotek, kontor och en öppen och aktiv mötesplats för boende.

I byn finns också en mycket välutrustad idrottsplats med fotbollsplaner, utegym, träningsokal och tillgång till badtunna/bastu. Vi har elljusspår, långsspår på skidor och skoterspår vintertid. Närmaste skjutbana ligger i Viksjö eller i Indal.

Utöva religion
Lutheranskt kristna:
Svenska kyrkan har en aktiv församling där man har gudstjänster i Ljustorps kyrka. Baptistförsamlingen i Ljustorp är mycket aktiv och har oftast sina möte på Betel kapell i Edsta.

Katoliker hittar närmaste församling i Sundsvall i S:t Olofs katolska församling

Muslimer hittar närmaste församlingen i Sundsvall på Islamska kulturcentrat

 

 
Aktiviter i Ljustorp
 

Ansvarig för webbplatsen: Ljustorp socken ekonomisk förening, Öppom 110, 861 93 Ljustorp
sockenforening@ljustorp.se